Partnerschap tussen KIS Kraanbouw en Siemens

In de wereld van hijs- en hefmiddelen is betrouwbaarheid en veiligheid van het grootste belang. KIS Kraanbouw, gevestigd in Joure, weet dit als geen ander. Het voormalige Bijlsma Hijs- en Heftechniek levert high-end hijs- en hefmiddelen aan diverse sectoren, waaronder de industrie, bouw, automotive en de renewables markt. Dankzij hun samenwerking met Siemens bieden ze nu nog veiligere, betrouwbaardere en efficiëntere oplossingen.

Geavanceerde Technologie voor Optimale Prestaties

KIS Kraanbouw maakt gebruik van de SINAMICS G120 frequentieregelaars en fail-safe PLC’s van Siemens. Deze technologieën zijn cruciaal voor de complexe motion control toepassingen die KIS levert. “Onze kracht is dat wij de gehele engineering zelf doen: zowel de mechanica als de hard- en software,” zegt lead engineer Martin de Veen. Dit stelt hen in staat om maatwerk te leveren en hoge kwaliteit te waarborgen.

De frequentieregelaars van Siemens spelen een essentiële rol in de dynamische controle over elektromotoren. Dit is niet alleen belangrijk voor de productiviteit, maar ook voor de veiligheid. Dankzij geïntegreerde veiligheidsfuncties zoals Safe Stop 1 (SS1) en Safe Limited Speed (SLS), kunnen de kranen gecontroleerd afremmen en de snelheid bewaken, wat risico’s zoals overbelasting en plotselinge bewegingen minimaliseert.

Energie-efficiëntie en Duurzaamheid

Voor KIS zijn de PM250 uitvoeringen van de SINAMICS G120 frequentieregelaars bijzonder interessant. Deze regeneratieve regelaars zetten remenergie om in elektriciteit die teruggevoerd kan worden naar het net, wat mechanische remweerstanden overbodig maakt en energieverspilling voorkomt. Dit draagt bij aan de energie-efficiëntie en duurzaamheid van hun hijsinstallaties, terwijl ook de onderhoudskosten voor klanten worden verlaagd.

Innovatieve Engineering en Onderhoud

De engineers van KIS werken met de geïntegreerde omgeving van TIA Portal van Siemens, wat hen in staat stelt om alle componenten efficiënt te engineeren. Door middel van Profinet/Profisafe en WinCC kunnen ze frequentieregelaars en HMI-panelen naadloos integreren en programmeren. Daarnaast bouwen ze aan een managementsysteem voor predictive maintenance, waarmee ze storingen proactief kunnen voorkomen en de betrouwbaarheid van hun installaties verder kunnen verhogen.

Toekomstige Innovaties

Siemens blijft investeren in de verdere ontwikkeling van hun portfolio. Toekomstige innovaties richten zich op het verbeteren van de energie-efficiëntie en de integratie met automatiseringssystemen en het Internet of Things (IoT). Maarten Zeelenberg, productmanager SINAMICS frequentieregelaars bij Siemens, benadrukt dat er nog veel potentieel is voor verbetering. De Veen voegt toe: “Met Siemens als technologieleverancier kunnen wij een soepele werking, een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid van onze hijswerktuigen borgen.”

Benieuwd naar de volledige details en toekomstplannen van KIS Kraanbouw en Siemens?

Lees het uitgebreide artikel op de Siemens website!

Onze medewerkers adviseren over de meest uiteenlopende vraagstukken

Bouw op KIS Group
Neem contact op
Bel mij terug